Úvaha nad spotřebou elektrospotřebičů je na místě v prvé řadě u spotřebičů z řad tzv. bílé techniky, tedy u praček, lednic a dalšího, zejména kuchyňského vybavení. Není přitom nutné přepočítávat příkon a spotřebu na peníze. Stačí si jen dávat pozor, v jaké energetické třídě daný spotřebič pracuje. A kromě ekonomického přínosu mají pak šetrné spotřebiče ještě jednu výhodu a tou je ekologická ohleduplnost a úspora přírodních zdrojů.
Je to jednoduché
Přibližně 70 % spotřebované elektrické energie připadá na zmíněnou bílou techniku. Stačí si tedy spočítat, jaká úspora vás může potkat, pokud budete příště nakupovat jen spořivé a ekologické spotřebiče. A jak se orientovat?
Třídy energetické účinnosti
Nejúspornější jsou spotřebiče pracují v tzv. třídě energetické účinnosti označované jako „A ++“. Celá škála tříd je pak označována písmeny A, B,C,D,E,F a G, přičemž písmeno „G“ označuje třídu nejvyšší spotřeby a písmeno „A“ třídu spotřeby nejnižší. U přístrojů s největší provozní spotřebou, např. u mrazniček a ledniček, se pak zavádí již uvedená nejekonomičtější třída „A ++“ představující cca 60 % úspory oproti konvenční spotřebě.
TIP: Nepoužívejte jiné, než indukční varné desky, které oproti ostatním ušetří cca 25 % energie.
Zdroj: Living.cz